Cazul brokerului Cristian Sima ar fi putut sa ramana in derizoriu. Si in uitare. Daca totul s-ar rezuma la 60 de persoane care i-au incredintat acestuia banii pentru a-i investi. Bani pierduti. Deoarece Cristian Sima a fost fraier. Sau pentru ca investitorii au fost fraieri. Sau, pur si simplu, fiindca au avut si unii si altii ghinion. Numai ca lucrurile nu stau asa. Avem de-a face, din nou, cu o disectie prin structurile statului roman. Un stat extrem de labil. Si compus din prea multi indivizi asemanatori statului.
Avem cateva certitudini. Cristian Sima este un broker nu dintre cei mai performanti. Societatea creata de el, prin volumul portofoliului, ocupa o pozitie derizorie chiar si in Romania. Se plaseaza undeva pe locul 60. In al doilea rand, ea functioneaza sub forma unui offshore supus legislatiei britanice. Nu figureaza niciunde faptul ca respectiva societate este autorizata sa faca tranzactii pe bursa. Asemenea informatii se afla la dispozitia oricui este dispus sa deschida Internetul. Ei bine, in aceste conditii, 60 de persoane au fost dispuse sa-i incredinteze milioane de euro domnului Cristian Sima.
Cine sunt orbii care si-au incredintat banii brokerului Cristian Sima, fara a cerceta statutul juridic al firmei sale si fara a observa ca, prin contract, acesta nu isi asuma, de fapt, nicio raspundere? Cel mai proeminent client este Daniel Daianu. Un om care a lucrat intr-o functie importanta in Banca Nationala a Romaniei. Apoi a fost ministru al Finantelor. Si este un analist economic recunoscut. Vor iesi la iveala si alti domni sau doamne cu pretentii de specialisti in economie. Probabil ca printre cei 60 sunt si unii care si-au castigat averea pe calea crimei organizate. Cu certitudine, macar unul. Care l-a amenintat cu moartea pe brokerul Cristian Sima, facandu-l sa plece, de frica, din tara.
Ceea ce ma spe