Cui îi mai pasă de ţările sărace? Şi, totuşi, cel puţin la nivel declarativ, solidariatea în UE funcţionează.
În ciuda crizei economice, Europa ar trebui să continue sprijinirea ţărilor în curs de dezvoltare, consideră 85 % din cetăţenii UE. Rezultatele au fost anunţate pe 16 octombrie de către comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, în cadrul Zilelor europene ale dezvoltării.
Conform noului sondaj Eurobarometru realizat pe tema dezvoltării, 61 % din europeni se declară în favoarea măririi ajutoarelor acordate pentru a sprijini oamenii să iasă din sărăcie. În acelaşi timp, o majoritate de 55 % consideră că ţările emergente cu o creştere rapidă nu ar mai trebui să beneficieze de ajutor. Cei mai mulţi dintre respondenţi (61 %) sunt de părere că ajutoarele ar trebui acordate cu precădere ţărilor fragile, care au suferit de pe urma unui conflict sau a unor crize naturale, de exemplu.
Europenii cred că sectorul privat joacă un rol pozitiv în ţările în curs de dezvoltare, în special în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă (57 %), dar, în acelaşi timp, se aşteaptă ca întreprinderile străine să respecte o serie de norme morale şi etice atunci când investesc (81 %). O majoritate de 53 % consideră că principalul obstacol în calea dezvoltării ţărilor sărace este corupţia. Cu toate acestea, numai 44 % dintre respondenţi ar fi pregătiţi să cheltuiască personal mai mulţi bani pentru produsele care sprijină dezvoltarea (cum ar fi produsele din comerţul echitabil).
Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, a declarat: „Observ cu bucurie că pentru majoritatea europenilor solidaritatea rămâne o valoare adânc înrădăcinată, chiar dacă propria lor situaţie economică se poate dovedi a fi dificilă. UE este pe punctul de a stabili bugetul pe următorii şapte ani, iar mesajul transmis de oameni liderilor lor este unul clar: economiil