Într-un interviu acordat pentru „Observator cultural", Preşedintele Institutului Cultural Român adaugă pe lista invenţiilor care trebuie promovate de ICR „biospeologia", „sociometria", dar şi „primul calcul al zborului cosmic".
În interviul acordat jurnalistului Ovidiu Şimonca, Andrei Marga mai declară că „Mircea Cărtărescu e un prozator bun" şi „nu poate să lipsească de pe lista traducerilor susţinute de ICR". Întrebat dacă îl deranjează că Mircea Cărtărescu este cel mai tradus scriitor roman de către ICR, Marga a răspuns: „ Am avut o relaţie amicală cu Mircea Cărtărescu. Totul este o dezinformare".
Cele mai importante declaraţii ale lui Andrei Marga
Despre promovarea „caloriferului transilvan": „A stîrnit multă neînţelegere"
„A stîrnit multă neînţelegere faptul că am dat cîteva exemple de contribuţii tehnico-ştiinţifice. Pot să dau şi alte exemple: biospeologia a luat naştere la Cluj graţie lui Emil Racoviţă. Primul calcul al zborului cosmic s-a făcut de Hermann Oberth. Puţină lume ştie că sociometria (sociologia grupurilor mici) a luat naştere ca urmare a iniţiativei lui Moreno, născut la Bucureşti. Pot da încă multe alte exemple."
Despre autorii români care merită traduşi: „Trebuie să avem grijă şi de D.R. Popescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban"
„Cred că e foarte bine că s-au tradus şi Filip Florian, şi Florina Ilis, şi Lucian Dan Teodorovici. Dar, de ce nu ar fi tradusă Marta Petreu, care este o prozatoare de forţă? Trebuie să avem grijă şi de generaţia care se manifestă prin D.R. Popescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban."
Citiţi mai multe declaraţii pe site-ul „Observator cultural"
Despre înfiinţarea ICR Beijing şi ICR Rusia: „Cu Rusia, rezolvam tot o reciprocitate"
„Care sînt oraşele în care să promovăm cultura română? În mod clar, Beijingul nu poate lipsi. Vom avea un Institut Cultural Chinez la B