Durerea dentară apare în momentul în care nervii dinţilor sunt iritaţi sau când gingiile se inflamează. Deşi pulpa dentară, dentina şi smalţul protejează nervii, dinţii sunt predispuşi la diverse leziuni care pot provoca dureri puternice.
Se spune că durerile de dinţi sunt cel mai greu de suportat, similare infarctului, deoarece au loc într-un mediu închis. Totuşi, în mare parte, cauzele durerii dentare nu sunt periculoase şi nu au urmări grave, dacă se respectă o igienă corespunzătoare şi dacă se intervine stomatologic, din timp.
Ce provoacă durerea dentară?
Diverse afecţiuni şi tratamente se găsesc la originea durerii dentare. Una dintre principalele cauze este caria dentară. În momentul în care bacteriile se strâng în cavitatea bucală, în jurul dinţilor se formează un strat aderent numit tartru. Bacteriile prezente la nivelul plăcii dentare transformă glucidele alimentare în acid, care la rândul lui erodează smalţul protector al dinţilor. Odată smalţul erodat, bacteriile se instalează în dentină – ţesut care formează pulpa dintelui şi care acoperă nervul. Netratată, caria se dezvoltă şi se extinde la nervi, ceea ce declanşează dureri severe. Infecţiile gingiei sunt de asemenea cauze frecvente ale durerii dentare. Tartrul de pe dinţi irită gingiile care se inflamează, se desprind şi dezvelesc rădăcina dinţilor. Ulterior, în momentul perierii dinţilor sau în cazul unui consum de alimente prea calde sau prea reci, apar durerile dentare.
6 metode naturale pentru a scăpa de durerile de dinţi
1. Suc de ceapă sau de usturoi. Îmbibă puţină vată sau tifon într-una dintre cele două soluţii pentru a dezinfecta cavitatea bucală. Dacă durerea este intensă, lasă tamponul cu usturoi aproximativ o jumătate de oră pe dinte.
2. Compresă fierbinte. În cazul durerilor provocate de abcese, aplică o compresă fierbinte timp de 5 minute, după care clăt