Într-un amplu interviu pentru Focus Energetic, Laurențiu Ciurel, șeful CEO, a vorbit și despre variantele de privatizare a Complexului Energetic Oltenia. „În acordul cu Fondul Monetar Internaţional se prevede acordarea celei mai mari priorităţi pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia, datorită volumului mare de investiţii de care are nevoie şi al rolului critic pe care îl joacă acesta în securitatea energetică a României”, menționează acesta pentru publicația de specialitate.
De asemenea, Laurențiu Ciurel susține că este nevoie de o decizie politică în privinţa privatizării CEO: „Dacă se merge pe varianta majorării capitalului social, într-o primă etapă cu 15%, prin ofertă publică primară (IPO), suma rezultată, estimată la aproximativ 150 milioane de euro, rămâne în companie şi va fi utilizată pentru finanţarea programului de investiţii pentru perioada 2013-2014”.
Mai mulți pași pentru vânzare
În cazul privatizării Complexului Energetic Oltenia prin ofertă publică de vânzare, precizează șeful CEO, atunci sunt necesari mai mulţi paşi şi, în consecinţă, o perioadă mai lungă de timp. „Ca la orice privatizare, trebuie aprobată, prin Hotărâre de Guvern, strategia de privatizare, trebuie angajat un consultant juridic, care să ofere asistenţă juridică în procesul de selectare a intermediarului autorizat, trebuie selectat intermediarului autorizat, trebuie adoptate măsurile/hotărârile corporative necesare. Urmează, apoi, derularea, de către intermediarul autorizat a activităţilor de pregătire a ofertei (due-diligence economic, juridic, de mediu, evaluarea societăţii etc.) şi, în final, derularea ofertei publice primare de vânzare de acţiuni (n.r. – de remarcat, în această ultimă situaţie, banii merg la buget, nu în conturile companiei)”.
Variante
Sunt mai multe feluri de a vinde acţiuni, mai explică Ciurel: „Există un Memorandum