În primul semestru, valoarea colectărilor a scăzut cu 35%, la 615 milioane euro
Debitele persoanelor fizice însumează peste jumătate din piaţă, în timp ce ale persoanelor juridice reprezintă doar 9%
Cu toate acestea, valoarea creanţelor externalizate ale companiilor aproape s-a dublat
Criza financiară şi limitarea creditelor acordate de bănci atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice se răsfrânge inclusiv asupra pieţei creanţelor, care a înregistrat o scădere de o treime în primul semestru din acest an, reprezentanţii pieţei de profil estimând, pentru cea de-a doua parte a anului, o diminuare importantă a volumului de colectare a creanţelor, în special pe segmentul debitorilor persoane fizice şi al achiziţiei portofoliilor de creanţe neperformante.
Potrivit Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), în prima jumătate a anului piaţa creanţelor s-a redus cu 35%, faţă de perioada similară a anului trecut, la 615 mil. euro, iar numărul cazurilor a scăzut cu 13%, la 2,46 milioane de debite.
"În ciuda contextului crizei economice care s-a manifestat în România şi în ultimii ani, industria colectării creanţelor a avut o evoluţie ascendentă. Astfel, în 2009 şi 2010 s-au înregistrat creşteri de piaţă semnificative în industrie, ajungându-se până la 76%, respectiv 54%. Însă, începând cu anul 2012, piaţa a început să arate semne de scădere, în special pe segmentele B2C (debitori persoane fizice) şi Debt Purchase (achiziţie de creanţe)", potrivit unui studiu al AMCC, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, debitele persoanelor fizice reprezintă 53% din piaţă, în timp ce ale persoanelor juridice - 9%. Achiziţiile de portofolii de debite reprezintă 38% din piaţă. Astfel, valoarea creanţelor persoanelor fizice externalizate în primul semestru a scăzut cu aproximativ 42% de la 560 milioane de euro la 325 milioane de euro. N