Există 98% şanse ca o mamă infectată cu HIV să nască un copil sănătos, dacă primeşte tratament profilactic şi îngrijirii medicale şi psihosociale. Acest lucru se întâmplă în unicul centru de excelenţă clinică HIV din ţara noastră, care se află Constanţa.
În absenţa unui tratament medical şi psihologic de prevenţie, riscul transmiterii HIV de la mamă la copil în timpul sarcinii şi ulterior, prin naştere şi alăptare, este de aproximativ 40-45%. Însă, atunci când mamele infectate au acces la servicii medicale de calitate, acestea pot naşte copii sănătoşi, riscul de transmitere a virusului scăzând sub 5%.
În România, rata de transmitere a virusului HIV de la mamă la copil este de 19%, conform unui raport recent al Comisiei Naţionale SIDA. Cauzele sunt lipsa unui diagnostic în timp util, lipsa serviciilor şi lipsa tratamentelor profilactice. În pofida numărului mare de bolnavi (peste 11.000), în ţara noastră, există un singur Centru de Excelenţă Clinică HIV, care poate raporta o rată de transmitere a virusului de la mamă la copil mai mică de 2%. Din 2005, doar doi copii din cei 120 născuţi sub supravegherea medicilor din centrul de la Constanţa au fost seropozitivi.
Centrul susţinut de Fundaţia Baylor dispune însă de resurse materiale şi umane limitate. Anual, proiectul „Copiii preţioşi" desfăşurat în cadrul clinicii pentru sprijinirea mamelor infectate cu HIV şi copiilor lor are nevoie de o finanţare de 20.000 de euro. Prin intermediul acestui proiect, 59 de mame sau tinere însărcinate, infectate cu HIV şi 163 de copiii născuţi de mame infectate cu HIV în perioada 2005-2013 beneficiază de sprijin .
„Numărul de sarcini pe care le supraveghem s-a dublat de la un an la altul, deşi capacitatea noastră de răspuns este limitată. Obiectivul nostru este de a menţine constantă rată de transmitere a virusului de la mamă la copil mai mică de 2%, deşi num