Ne ocupăm din nou de Siria în contextul în care Parisul găzduieşte o reuniune internaţională pe tema Siriei cu participarea unor reprezentanţi ai rezistenţei siriene şi ai zonelor libere. In paralel mediatorul ONU pentru Siria avertizează că actualul conflict sirian ar putea duce la inflamarea întregii regiuni.
Parisul a organizat de fapt o reuniune de sprijin în favoarea consiliilor revoluţionare civile care administrează zonele “eliberate” din Siria. Aceste zone sunt, cum s-a exprimat ministrul de externe francez Laurent Fabius, ca petele de pe pielea unui leopard: altfel spus numeroase, fără posibilitatea de a ţine întotdeauna legătura unele cu altele. Impreună, însă, ele constituie aproape jumătate din teritoriul Siriei iar Franţa acordă de cîteva luni un sprijin financiar şi un ajutor umanitar unora dintre ele.
Problema care se pune ar fi acum coordonarea ajutoarelor pentru aceste zone libere precum şi o mai mare unitate a insurgenţilor. In jur de 20 de ţări şi-au trimis reprezentanţi la reuniunea de astăzi de la Paris, dintre care unele sunt vecine cu Siria. Sunt reprezentate la Paris şi Statele Unite, Canada, Japonia şi Australia, şi, bineînţeles, Uniunea Europeană. Franţa a refuzat pînă acum să furnizeze arme opozanţilor, dar nu exclude posibilitatea ca ajutoarele financiare acordate să fie utilizate în scopul achiziţionării de arme. Agenţia France Presse arată că din luna august încoace Franţa a furnizat ajutor medical şi un milion cinci sute de mii de euro în favoarea a 15 comitete civile siriene, care au utilizat apoi banii pentru repunerea în funcţiune a unor instalaţii publice.
Luînd cuvîntul astăzi cu ocazia acestei reuniuni, ministrul de externe Laurent Fabius a denunţat utilizarea de către regimul de la Damasc a bombelor cu sub-muniţii. Damascul respinge această acuzaţie, dar Agenţia France Presse subliniază că Siria nu a semna