Companiile de apă riscă să intre în faliment dacă, în continuare, Guvernul nu va deconta facturile pentru proiectele desfăşurate din fonduri europene, după cum ne-a spus Stroe Felix, preşedintele Patronatului Apei din România. Domnia sa ne-a precizat că, practic, autorităţile nu şi-au mai onorat plăţile către beneficiarii de astfel de proiecte de la începutul lunii octombrie.
Stroe Felix ne-a declarat: "Ne vom întâlni, la Sibiu, cu reprezentanţi de marcă ai Guvernului, responsabili cu acest sector, pentru a discuta pe marginea problemelor cu fondurile europene. Este a treia încercare de găsire a unei soluţii, în ultimele trei luni. Autorităţile nu spun, oficial, că nu mai au bani pentru plăţi, dar, în discuţiile neoficiale, recunosc acest lucru. Dacă nu se va găsi o soluţie, vom ajunge până la faliment. Absolut toate companiile de apă s-au împrumutat la bănci, pentru a cofinanţa proiectele de mediu, iar acum, pentru că nu li s-au decontat facturile pentru lucrările aprobate şi efectuate, se află în situaţia de a nu-şi plăti constructorii şi riscă falimentul".
În opinia domniei sale, există o singură soluţie pentru remedierea situaţiei: "Guvernul trebuie să solicite unui grup de bănci comerciale de pe piaţa noastră crearea unui sindicat care să împrumute Executivul, pentru ca acesta din urmă să-şi poată onora plăţile către companiile de apă".
Preşedintele Patronatului Apei susţine, într-un comunicat, că, "pe fondul deficitului financiar bugetar şi al actualei suspendări de plăţi aplicate la nivelul Programului, şi, implicit, al sistării rambursărilor, beneficiarii se află în imposibilitatea de a mai susţine din punct de vedere financiar evoluţia proiectelor, cu riscuri exponenţiale după cum urmează: intrarea operatorilor regionali în incapacitate de plată; suspendarea de către antreprenori şi consultanţi a executării lucrărilor/prestării serviciil