Cunoscută ca „ucigaşul tăcut“, din cauza lipsei simptomelor până în etapele avansate ale bolii, hepatita virală C este o mare problemă la nivel mondial şi una de sănătate majoră, când vine vorba de România. În Dolj ar exista în jur de 27.000 de persoane bolnave de hepatită C, însă doar câteva sute au fost depistate şi tratate.
La nivel mondial, virusul hepatitei C (VHC) reprezintă cauza a peste 75% din totalul bolilor de ficat, iar în fiecare an sunt descoperite alte trei - patru milioane de cazuri de hepatită C în întreaga lume. Conform ultimelor studii, România se află pe locul cinci în Europa din punct de vedere al numărului estimat de persoane cu hepatita C, aproximativ 650.000, cifră care include şi numărul celor care nu au fost diagnosticaţi şi trăiesc cu virusul, punându-şi în pericol atât propria viaţă, cât şi pe cea a celor din jur. Aici este marea problemă, pentru că pacienţii netrataţi pot ajunge la ciroză şi cancer hepatic, lucru care ar necesita un transplant de ficat, proceduri extrem de riscante şi de costisitoare atât pentru ei, cât şi pentru statul român. În plus, îi pot îmbolnăvi şi pe semenii lor.
Cu cea mai mare rată a mortalităţii din Europa cauzată de ciroza hepatică (peste 40 de decese la 100.000 locuitori), România nu dispune în prezent de un program de screening la nivel naţional, care să ajute la diagnosticarea persoanelor infectate cu VHC şi la începerea tratamentului într-un timp cât mai scurt.
Mulţi bolnavi, puţini diagnosticaţi
În prezent, procentul celor diagnosticaţi cu VHC care ajung să fie trataţi cu terapia standard este sub 10%: din cele 650.000 de persoane infectate, în România sunt tratate aproximativ 42.000 de persoane. Asta în ciuda faptului că tratamentul este gratuit, iar testarea se face extrem de simplu şi rapid.
„Hepatita virală este provocată de mai multe virusuri, A, B, C, Del