Nu cred ca mai exista dubii pentru cineva ca Traian Basescu se afla in functie astazi datorita interventiei catorva persoane extrem de importante inca in Europa. Printre ei, cei mai influenti au fost Viviane Reding, Angela Merkel si Jose Manuel Barroso. Fiecare in functie de puterea si influenta sa a contribuit atat cat sa incline balanta acolo unde s-a putut si exact unde a fost nevoie.
Asa si-a schimbat CCR decizia initiala, asa a fost impus cvorumul si astfel am ajuns sa avem cel mai impopular presedinte din Europa reinstalat in functie impotriva celui mai mare numar de voturi negativ din istoria Romaniei. Un dureros 7,4 milioane de romani pe care, din momentul anuntarii rezultatelor, fortele statului de drept reinstalat odata cu Traian Basescu au incercat doar sa-l minimizeze, sa-l stearga, sa-l faca uitat. Din pacate, fondul a ramas neclintit. Iar cei 7,4 milioane de romani atarna acum si de gatul PDL.
In aceasta directie ar trebui sa privim ca sa intelegem mai bine rostul acestor "descinderi". Poate ca Merkel si Barroso au vrut sa vada cu ochii lor cum arata o tara proaspat iesit de sub o lovitura de stat, unde a fost implementat presedintele lor si nu al celor care au votat. Daca ne amintim de cuvintele dure ale lui Barroso si Reding, ar trebui sa ne imaginam ca traim intr-o tara unde acum se fac eforturi pentru reconstructia ei.
Merkel si Barroso sunt astazi cei mai puternici oameni ai Europei, insa lucrurile nu vor curge la nesfarsit in aceeasi directie. Peste un an sau doi, forta care astazi dicteaza in Europa, Partidul Popular European, isi va fi pierdut, poate, influenta; iar Merkel si Barroso nu vor mai fi fiind, poate, nici pe departe atat de importanti. Se schimba ele regimuri politice intregi, daramite un partid cu altul si o putere cu alta. Da, poate si din cazua asta, vizita popularilor europeni la Bucuresti pentr