Sistemul financiar este stricat, sună concluzia lui Simon Black, autor al blogului Sovereign Man. Într-o postare preluată de publicaţia în format electronic Zero Hedge, acesta indică opt semne care ne indică o criză profundă a statelor dezvoltate. Paradigmele vechi par a fi cu totul dărâmate de derapajul societăţii occidentale de la capitalismul care i-a adus avantaj competitiv în lume.
1. În America se consemnează un număr record de incinerări. La fiecare 100.000 de cetăţeni, 760 sunt incineraţi, de cinci ori mai mulţi decât media anilor '80 şi semnificativ superior nivelului de 560 de cetăţeni la suta de mii morţi pe care Stalin i-a avut pe conştiinţă în Gulagul terorii sovietice.
2. Delaţiunea merge către niveluri alarmante. Tot mai mulţi americani sunt tentaţi să îşi spioneze vecinii şi să îi dea în vileag autorităţilor. Conform Google Trends, numărul căutărilor pe motorul de căutare al companiei pentru sintagma "IRS reward" ("Recompensa de la fisc") a explodat de la declanşarea crizei financiare în 2007, iar în 2012 a atins un nou record.
3. Finanţarea este tot mai scumpă. Luna trecută un district şcolar din California şi-a vândut bondurile cu o dobândă de 12,6%, randamentul fiind mai mare decât cel al titlurilor de stat emise de ţări precum Pakistan, Botswana sau Ecuador.
4. SUA, datoare vândută Chinei. Potrivit celor mai recente statistici ale Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, cheltuielile cu dobânzile ale Guvernului federal pentru bondurile deţinute de China se ridică la 26,05 miliarde dolari. Cifra ar putea fi chiar mai mare ţinând cont că mare parte din stocul de datorie americană cumpărat de China a fost obţinut în prima parte a deceniului trecut, când ratele de dobândă erau mai ridicate. Totuşi, chiar şi la nivelul de 26 miliarde de dolari, costul plăţilor pe dobânzi ale SUA pentru China este mai mare decât valoarea