Ce reprezintã sistemul TVA la încasare :
Constã în faptul cã exigibilitatea TVA intervine la data încasãrii contravalorii integrale sau parþiale a livrãrii de bunuri ori a prestãrii de servicii. În cazul în care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la încasare nu au încasat contravaloarea integralã sau parțialã a livrãrii de bunuri ori a prestãrii de servicii în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispoziþiilor Codului de procedurã civilã, exigibilitatea TVA aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristicã, de la data emiterii facturii. În situația în care factura nu a fost emisã în termenul prevãzut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristicã de la termenul-limitã prevãzut de lege pentru emiterea facturii, calculatã conform dispozițiilor Codului de procedurã civilã.
Cui se aplicã / nu se aplicã sistemul TVA la încasare :
Se aplicã obligatoriu în cazul :
● persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, care au sediul activitãții economice în România conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a cãror cifrã de afaceri în anul calendaristic precedent nu depãșește plafonul de 2.250.000 lei.
● persoanelor impozabile, care au sediul activitãții economice în România conform art. 1251 alin. (2) lit. a), care se înregistreazã în scopuri de TVA conform art. 153 în cursul anului calendaristic curent, începând cu data înregistrãrii în scopuri de TVA.
Nu se aplicã în cazul persoanelor impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 127 alin. (8).
Operațiuni pentru care se aplicã / nu se aplicã sistemul TVA la încasare :
Se aplicã numai pentru operațiuni pentru care locul livrãrii, conform