Sa fii sanatos costa si costa destul de mult. Tocmai de aceea cei mai multi romani isi platesc asigurarea medicala la stat pentru a fi acoperiti in caz de nevoie medicala. Dar ce se intampla cu cei care nu beneficiaza de o astfel de asigurare?
"Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acesuia", a declarat Augustus Costache, reprezentant al Casei Nationale de Asigurari, pentru Ziare.com.
In acest pachet minimal acordat pacientilor neasigurati nu se regasesc investigatii medicale paraclinice - adica analize medicale si servicii medicale paraclinice de radiologie si imagistica medicala - acordate in regim ambulatoriu.
In ceea ce priveste internarea in spital, o persoana neasigurata va primi serviciile medicale de urgenta necesare, iar reprezentantii spitalului au obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa-l externeze daca starea sa de sanatate nu mai reprezinta urgenta.
"La solicitarea pacientului care nu are calitatea de asigurat se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale de catre acesta. Spitalul are obligatia de a anunta casa de asigurari de sanatate cu care a incheiat contract de furnizare de servicii medicale despre internarea acestor pacienti, lunar, printr-un centralizator separat, cu justificarea medicala a internarii de urgenta.
In aceasta situatie, Casele de Asigurari de Sanatate deconteaza spitalului contravaloarea serviciilor medicale in conditiile stabilit