Personalul didactic auxiliar cu performanţe la locul de muncă va beneficia, la fel ca şi colegii lor profesori, de gradaţie de merit. Ei au beneficiat de astfel de gradaţii, dar acest drept le-a fost retras de fostul ministru al Educaţiei, pedelistul Daniel Funeriu. Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Parlament şi să intre în vigoare începând cu anul şcolar 2013 – 2014.
Comisia de învăţământ a Senatului a dat aviz favorabil, marţi, unui proiect de lege care prevede ca şi personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar să beneficieze de gradaţie de merit, acordată prin concurs. Potrivit proiectului, această gradaţie se va acorda pentru 16% din posturile didactice şi didactice auxiliare existente la nivelul inspectoratului şcolar şi va reprezenta 25% din salariul de bază.
Liderii de sindicat din învăţământul vrâncean salută iniţiativa aleşilor, cu atât mai mult cu cât acest subiect a fost în atenţie mult timp, însă fosta guvernare democrat-liberală nu a catadicsit să le asculte păsurile celor din sistemul educaţional, fiind mai degrabă interesaţi să deservească interesele de partid. Anul trecut, patru persoane au dat în judecată Ministerul Educaţiei și Inspectoratul Școlar, nemulţumite fiind de această decizie, însă demersul lor nu a avut sorţi de izbândă. „Categoric este un beneficiu. La audierea publică de anul trecut multe persoane care fac parte din personalul auxiliar didactic au adus în atenție acest subiect și nemulțumirea lor vizavi de faptul că personalul auxiliar din învăţământ nu mai beneficia de această gradație. Această cerință a venit și din Vrancea”, a spus Emil Tudor, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Vrancea.
Conform noii legi a învăţământului, adoptată de fostul ministru pedelist Daniel Funeriu, cadrelor didactice auxiliare li s-a retras dreptul de a se înscrie la concurs în vederea obţi