Reteaua teritoriala a bancilor din Romania si numarul salariatilor s-au redus semnificativ in ultimii ani, doar in primele sase luni ale lui 2012 fiind inchise 352 de unitati, in paralel cu concedierea a 3.700 de angajati din sistemul bancar.
Criza a intrerupt procesul de expansiune rapida a bancilor din Romania, care s-au orientat catre o strategie determinata de prudenta, a explicat Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.
Concomitent cu acest proces de restructurare si, partial, unul dintre factorii care l-au alimentat, capacitatea clientilor de a-si achita datoriile catre banci a cunoscut un regres accentuat. In multe cazuri, aplicarea masurilor de restructurare a adus o gura de oxigen pentru cei aflati in dificultate, a sustinut reprezentantul bancilor.
De asemenea, desi sistemul bancar din Romania este principalul finantator al economiei romanesti, putem vorbi si de provocari, provenite in special din mediul extern, a spus Radu Ghetea in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.
Care sunt cauzele accelerarii acestui proces de restructurare? Considerati ca tendinta va continua si in urmatoarea perioada? Unde considerati ca se va opri aceasta "restrangere"?
Anii de criza s-au caracterizat printr-o temperare a activitatii de creditare si in Romania, iar bancile si-au schimbat orientarea de la expansiune rapida catre o strategie determinata de prudenta. Inainte de criza avansul creditului neguvernamental era de 60% in ritm anual, iar in prezent asistam la un ritm de crestere de zece ori mai redus, majorarea creditului neguvernamental fiind de 5,7% in luna august 2012 comparativ cu august 2011.
In aceste conditii, institutiile de credit si-au adaptat strategia, planurile de expansiune teritoriala, portofoliul de produse si au trecut la un control mai atent al costurilor oper