Îmbrăcat în armură, cu tricolorul într-o mână, sabia în cealaltă şi călare pe calul Sultan, un moldovean a vrut să ajungă de la Iaşi la Braşov. Cavalerul a ajuns, dar bidiviul a rămas undeva pe drum, rănit în trafic.
Liviu Neagu este maestru în arte marţiale şi pasionat de istorie. În colaborare cu Străjerii Coroanei Braşov şi-a propus să refacă ruta comercială dintre cetăţile medievale ale Braşovului şi Iaşului, aşa cum era ea parcursă în secolele X-XIV. Cum la Iaşi viceprimarul nu i-a facilitat accesul în oraş, Liviu Neagu a fost nevoit să plece spre Braşov. Pe drum, un şofer de camion a făcut o glumă nesărată, l-a speriat pe armăsarul Sultan, care s-a accidentat la un picior şi nu a mai putut continua drumul. Astfel, în loc să ajungă sâmbătă la Braşov, împreună cu Sultan, Liviu Neagu a ajuns marţi, cu patru zile mai devreme, însă fără cal.
„Sultan s-a accidentat datorită pe de-o parte nepăsării autorităţilor, a unuia din viceprimarii Iaşului care ne-a refuzat onorurile militare la statuia voievodului Ştefan cel Mare şi o autorizaţie de-a traversa Iaşul în condiţii de siguranţă, cu înainte mergător”, a declarat Liviu Neagu, vicepreşedinte WVC Galaţi.
Proiectul denumit „Reconstituirea rutelor comerciale şi militare dintre Ţările Române şi provinciile româneşti în perioada secolelor X – XIV” îşi propune să promoveze locurile încărcate de istorie din ţara noastră. „Momentul în care domnul Neagu a venit cu această iniţiativă, am zis da, de ce nu să încurajăm toate demersurile care cresc vizibilitatea şi atractivitatea judeţului Braşov”, a precizat Mihai Pascu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov.
Numai antrenamentul împreună cu calul Sultan a durat 8 luni, pentru ca acesta să se obişnuiască cu sunetul armurii, cu greutatea călăreţului care o poartă şi cu toate pericolele drumului. Pregătirea nu l-a ajutat prea mult, pentru că Liviu