Constanţa a găzduit, ieri, în premieră, cel mai mare târg de consultanţă pentru studii în străinătate în cadrul proiectului internaţional World Education. La eveniment au participat 20 de universităţi din străinătate, care şi-au prezentat ofertele de şcolarizare pentru studii universitare şi postuniversitare. La târg s-au înscris peste 700 de adolescenţi, elevi, studenţi sau absolvenţi.
Majoritatea au fost nerăbdători să afle informaţii despre sistemul de învăţământ din alte ţări. În afară de acest lucru, tinerii s-au interesat de taxe, de cheltuielile de rigoare, pentru a afla dacă şi-ar putea permite să plece din România. Cei mai mulţi liceeni au rămas pe gânduri când au făcut câteva calcule şi au ajuns la concluzia că nu s-ar putea descurca în străinătate, mai ales dacă nu şi-ar găsi un loc de muncă acolo pe parcursul studiilor sau dacă părinţii nu i-ar putea susţine financiar.
Printre vizitatori, am dat şi de Andreea Zanfir, interesată să urmeze studii masterale. „Am terminat studiile de licenţă de jurnalism la Universitatea «Ovidius» din Constanţa. Şi acum caut un master tot în domeniul comunicării, mai mult spre publicitate. Am găsit ceva, însă am văzut că în Marea Britanie nu se acordă burse de şcolarizare, în schimb în Danemarca învăţământul este gratuit, dar trebuie să ne asigurăm noi cazarea şi masa, costurile de întreţinere. În străinătate aş vrea să obţin o altă perspectivă, mi-a plăcut şi aici, dar aş vrea să am şi o deschidere şi către ceea ce se oferă în afară. În Danemarca, costurile de întreţinere ar fi între 800 şi 2.000 de euro. Doar dacă m-aş angaja acolo mi-aş putea permite aceste costuri. Părinţii mei nu au posibilităţi materiale", ne-a mărturisit tânăra.
Mult mai uşor cu sprijinul părinţilor
„Am venit la târg în speranţa de a-i oferi copilului meu o şansă la o viaţă mai bună. El are înclinaţii pentru inginerie şi sunt