Institutul pentru Mediu și Securitate Umană din cadrul ONU a lansat Raportul Mondial al Riscurilor, realizând un clasament al statelor cu risc de dezastre naturale. România prezintă, potrivit studiului, un risc mediu.
Potrivit documentului, "riscul de catastrofe naturale al oricărei țări depinde inclusiv de condițiile economice, sociale și instituționale ale societății sale". Raportul ierarhizează 173 de state în funcție de indicatori privind susceptibilitatea structurală, capacitatea de gestionare a unei catastrofe naturale și expunerea la hazarde naturale.
CLICK AICI PENTRU A VEDEA DOCUMENTUL ONU
România ocupă locul 82 din 173 în clasamentul realizat de institut, unde locul 1 prezintă cel mai mare risc. Ţara noastră are o capacitate redusă de gestionare a dezastrelor naturale, precum şi de adaptare în urma lor. Prost stăm şi la indicatorul susceptabilitate structurală, unde România şi Moldova o duc cel mai rău din Europa, potrivit raportului, întrucât aici nu toată lumea are acces la apă curată şi salubrizare.
De asemenea, performanţa economică a celor două ţări, măsurată în funcţie de PIB per capita, este slabă faţă de restul Europei, în Moldova PIB-ul per capita fiind de 3.110 dolari pe an şi în România de 14.287 dolari pe an, în comparaţie cu PIB per capita din Germania - de 37.260 de dolari pe an.
România este mai expusă riscurilor decât Republica Moldova (108), Botswana (109) și Bulgaria (118). România, de altfel, se află pe locul 4 în Europa ca risc de dezastre naturale, fiind depăşită doar de Albania (38), Serbia (66) şi Grecia (72). În Europa, Islanda este ţara cea mai sigură din puctul de vedere al dezastrelor naturale, în ciuda numeroşilor săi vulcani. Institutul pentru Mediu și Securitate Umană din cadrul ONU a lansat Raportul Mondial al Riscurilor, realizând un clasament al statelor cu risc de d