Preşedintele Franţei, François Hollande, a acordat, miercuri, un interviu mai multor ziare europene, printre care LE MONDE. El precizează în multe privinţe poziţia Franţei în contextul reuniunii la vîrf de mîine de la Bruxelles a Uniunii Europene.
“Tot ce era mai rău a rămas în spatele nostru” - iată cum sintetizează printr-o singură frază François Hollande etapa în care se află Europa în raport cu criza. Altfel spus, tot ceea ce era mai grav, mai periculos, de natură să ducă chiar la destrămarea zonei euro a fost depăşit. Putem spune deci că François Hollande se duce la Bruxelles pe o notă optimistă şi cu idei clare. El este încrezător în capacitatea europenilor de a crea o uniune politică, dar numai după ce va fi concretizată cea bugetară, bancară şi socială. După alegerile europene din 2014, însă, va fi deschsă calea şi pentru mobilizarea europenilor în vederea unei veritabile uniuni politice.
François Hollande mai consideră că ieşirea din criză este iminentă, suntem aproape de ieşirea din tunel, spune el întrucît la întîlnirea europeană la vîrf de pe 28 şi 29 iunie au fost luate deciziile cele bune: Grecia a făcut mari eforturi pentru a-şi reforma economia şi administraţia, iar solidaritatea europeană a funcţionat. In ce priveşte Franţa, şi ea este angajată în eforturi substanţiale, iar François Hollande reaminteşte că Parisul îşi propune să reducă deficitul public, anul viitor, la limita acceptată de Uniune, adică 3 la sută din Produsul Intern Brut. Restabilirea echilibrului în materie de conturi publice este preconizată pentru 2017, în condiţiile în care, precizează François Hollande, între 2007 şi 2012 datoria publică a Franţei a crescut de la 62 la 90 la sută din Produsul Intern Brut.
Şeful statului francez continuă să pledeze pentru mutualizarea parţială a datoriilor în zona euro, prin emiterea de euro-obligaţiuni, ceea ce riscă să-l