Muzeul Judeţean Satu Mare a găzduit ieri un vernisaj inedit, care aduce în faţa sătmărenilor o expoziţie cu tematică religioasă. După ce a a atras nu mai puţin de 3000 de vizitatori în 2011 la Cluj-Napoca şi tot atâţia în timpul petrectut în Germania, expoziţia a ajuns la Satu Mare. Printre cele mai importante piese din colecţie se numără o biblie pe diapozitiv, vizibilă la microscop, exemplar similar celui trimis pe lună de misiunile Apollo 11 şi 12, dar şi un exemplar tradus de Martin Luther, datînd din 1701.
Expoziţia prezintă piese din colecţia clujeanului Florian Stoica, pe care acesta le-a achiziţionat pe parcursul a 30 de ani de călătorii. “Peste tot unde am fost am cumparat o biblie ca amintire. Soţia mea cumpăra farfurii de pus pe perete, eu cumpăram biblii” povesteşte colecţionarul.
Expoziţia cuprinde, alături de aproximativ 150 de biblii, şi foarte mult material ajutător. Cel mai valoros exponat este copia unui manuscris aflat în original la Universitatea din Frankfurt, evaluat la 4500 de euro. Modernă şi elegantă, expoziţia de la parterul Muzeului Judeţean le oferă vizitatorilor şi priveliştea unor miniaturi, printre care o carte cu rugăciunea “Tatăl Nostru” în şapte limbi, de dimensiunea unei unghii, tipărită fără reducţie optică, după vechile tradiţii ale tiparului.
Vernisajul expoziţiei a adus în sălile Muzeului Judeţean un număr mare de elevi, dar şi pe câţiva iubitori de carte şi de cultură. La eveniment au participat Ioan Orban, director în cadrul Institutului pentrtru Studii Biblice “Sola Scriptura”, Brăduţ Popdan, reprezentantul Muzeului Judeţean Satu Mare, preotul Daniel Cirţ, promotorul evenimentului şi una dintre persoanele care s-a implicat pentru aducerea expoziţiei la Satu Mare, alături de reprezentanţii Consiliului Judeţean şi a mai multor instituţii de cultură din municipiul Satu Mare.
Mihai Bledea