Integrare economică, disciplină şi mai multă solidaritate, iată principalele elemente dezbătute la acest summit UE din 18-19 octombrie. Uniunea bancară este însă ameninţată de un veto ceh.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Săptămâna trecută, raportul preşedintelui UE Herman Van Rompuy, punînd în prim plan viitoarea arhitectura a zonei euro, a fost publicat în aceaşi zi în care europenilor li se decerna Premiul Nobel pentru pace.
Aceasta a dat naştere unei glume de partea cealaltă a Canalului Mânecii unde euroscepticul britanic Nigel Farage a fost de părere că UE ar trebui să ia şi Premiul Nobel pentru economie…
Dar lasînd gluma la o parte, Van Rompuy propune un buget propriu al zonei euro, o uniune bancara (dublata de o supraveghere centrala a bancilor) si o mutualizare a datoriilor.
Iata deja trei subiecte asupra carora exista un inceput de consensus.
Buget central euro
Ideea poate parea interesanta unor state membre dar nu pentru acelasi motive.
Marea Britanie, care nu participa la euro, vede totusi aici o posibilitate de a-si reduce contributia la bugetul comunitar dupa 2014.
Germania crede ca aceasta va incita cele 17 membre ale euro la mai multa disciplina, ceruta de Berlin cu insistenta de ani de zile.
Franta se amageste crezînd ca va exista astfel o mai mare solidaritate prin care o tara aflata in dificultate poate incasa mai usor unele socuri.
Aceasta capacitate centrala de a imprumuta bani celor care au nevoie trebuie insa de la bun inceput deschisa si viitoarelor mebre ale zonei euro, cred liberalii europeni.
Mutualizarea datoriilor
A avea cât de multe instrumente in comun inseamna, pentru Van Rompuy, o mai mare responsabilizare nationala si din nou, o mai mare solidaritate, fara a vorbi despre coordonarea aproape automata care ar rezulta.
Dar daca