Ministrul turc al afacerile europene, Egemen Bagiş, a cerut ca UE să ajute guvernul de la Ankara în gestionarea situaţiei celor peste 100.000 de refugiaţi şi dezertori sirieni pe care îi găzduieşte oficial pe teritoriul său.
Egemen Bagiş a lansat un apel către statele membre UE, cerând să nu se gândească numai la criza datoriilor suverane”, ci “să facă mai mult pentru refugiaţii debarcaţi pe teritoriul nostru”. Biroul pentru situaţii de urgenţă şi dezastre (AFAD) de la preşedinţia guvernului turc a indicat că numărul refugiaţilor şi dezertorilor a depăşit în prezent 100.000, Bagiş insistând într-un interviu pentru ziarul Hurriyet că „Europa ar trebui să înceapă să se gândească la persoanele care fug din Siria în Turcia“.
Numărul refugiaţilor înregistraţi în ţările aflate la frontiera cu Siria este de 349.000. Deşi ministrul turc nu a furnizat detalii, este clar că există doar două modalităţi pentru a-i ajuta pe refugiaţi: deschiderea porţilor frontierelor europene sau oferirea unor ajutoare financiare. Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate comună europeană, Catherine Ashton a precizat că este foartă preocupată de „ceea ce se întâmplă la frontiera dintre Turcia şi Siria”, insistând asupra necesităţii de a continua susţinerea eforturilor trimisului special al ONU, Lakhdar Brahimi.
Luni, 15 octombrie, avionul armean care transporta la Alep ajutoare umanitare şi care fost obligat de autorităţile din Turcia să aterizeze pe aeroportul din Erzerum pentru a fi supus controalelor, a fost autorizat să-şi reia zborul către Siria. Potrivit Rador, presa din Turcia scrie că vizita de control a avionului fusese convenită cu autorităţile din Erevan şi este urmarea unui control rusesc care a provocat tensiune diplomatică între preşedintele Vladimir Putin şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Tot în aceste zile, un director al partid