„Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane” se sărbătoreşte, din 2007, pe 18 octombrie. Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la Serviciul de Ordine Publică – Proximitate desfăşoară activităţi preventive în unităţile de învăţământ, pe parcursul acestei săptămâni.
Pentru a nu avea probleme cu reţele de trafic de persoane, poliţiştii vă aduc la cunoştinţă fazele traficului de persoane, modalităţile de prevenire şi sancţiunile.
Recrutarea este prima fază a traficului şi constă în promisiunea mincinoasă de angajare a viitoarei victime în străinătate, făcută de o persoană numită recrutor.
Transportul are loc la scurt timp după recrutare, astfel încât victima să nu aibă timp să ia altă decizie. Transportul se efectuează de cele mai multe ori de recrutor şi se desfăşoară pe trasee bine stabilite, dar care de obicei nu sunt cele comunicate iniţial victimei. De obicei, transportul se face în grupuri de persoane, ceea ce măreşte gradul de încredere al victimei.
Trecerea frontierei se face legal, prin punctele de trecere, sau ilegal, prin evitarea acestora, lucru realizat cu sprijinul unor „călăuze”. După trecerea frontierei persoanele din grup sunt separate şi dirijate pe rute diferite. Vânzarea are loc în momentul predării victimei traficantului cumpărător. Exploatarea constă în forţarea victimei prin violenţă să desfăşoare o activitate împotriva voinţei sale, prostituţie, muncă, cerşetorie, furt, etc.
Modalităţi de recrutare
Anunţuri în ziare, reviste sau internet cu privire la locuri de muncă date de:
- false agenţii de intermediere a forţei de muncă;
- false agenţii de modă;
- agenţii matrimoniale internaţionale;
- persoane fizice;
- propuneri directe făcute de cunoştinţe ocazionale, prieteni sau rude;
- promisiuni de câştiguri substa