Irlanda, una dintre economiile europene lovite în plin de criză, a reuşit să cheltuiască în ultimii şase ani fonduri structurale de 900 milioane de euro, adică aproape toţi banii puşi la dispoziţie de UE pentru intervalul 2007-2013. Oficialii de la Dublin au reuşit astfel să pună Irlanda pe primul loc în topul ţărilor cu cel mai mare grad de absorbţie al banilor europeni dintre toate economiile UE.
La celălalt pol, atât din punct de vedere geografic pe harta Europei, cât şi din punctul de vedere al ritmului de atragere al banilor europeni este România. În acelaşi interval, România ar fi trebuit să atragă 19,7 miliarde de euro, dar în economie au ajuns doar 1,8 miliarde euro, adică mai puţin de 10%. Care sunt secretele ce au transformat Irlanda în campionul fondurilor europene?
"Cred că secretul din spatele succesului absorbţiei fondurilor europene este organizarea bună, dar şi răbdarea. Irlanda are 39 de ani de când ia fonduri europene, dar nu a fost tot timpul bine. La început este destul de greu de înţeles birocraţia europeană", a declarat pentru ZF Lucinda Creighton în cadrul unei întâlniri ce a avut loc ieri la Ambasada Irlandei la Bucureşti. În dimineaţa aceleiaşi zile oficialul irlandez a avut şi o întrevedere cu Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, responsabilul de absorbţia banilor europeni în economia locală.
Ea spune că nu există o reţetă universală "minune" pentru atragerea fondurilor europene, adăugând că, în opinia sa, cea mai oportună soluţie este derularea programelor din bani UE prin intermediul un tandem între un cabinet al fondurilor europene şi autorităţile de management de la fiecare minister implicat în atragerea acestor bani.
Acest tip de mecanism este în acest moment în funcţiune şi în România, dar până acum nu a dat rezultate. Mai mult, după cinci ani de absorbţie foarte lentă liniile de finanţare au aj