În timp ce liderii Partidului Popular European, printre care s-au numărat preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, şi cancelarul german, Angela Merkel, erau reuniţi la Palatul Parlamentului la congresul statutar, pe Arena Naţională se desfăşura mitingul USL, la care participau liderul socialist Serghei Stanişev şi cei liberali Guy Verhofstadt şi Graham Watson. Practic, cele două forţe politice din România, ARD şi USL, au încercat ieri să demonstreze electoratului, în pragul alegerilor, că beneficiază de o puternică susţinere europeană.
Nimic sau aproape nimic nu a răzbătut ieri în presa românească despre conţinutul lucrărilor congresului PPE de la Bucureşti; prea puţine din discursurile rostite - care au avut, în proporţie covârşitoare, drept obiect viitorul Uniunii Europene - au fost difuzate public. Nimeni nu le-a găsit suficient de interesante pentru a le face publice documentele adoptate, cu toate că, dintre cele 11 rezoluţii, cele privind Justiţia, Securitatea sau Piaţa Unică conţin propuneri de măsuri cu adevărat importante pentru viitorul Europei şi deci, implicit, al României, inclusiv în ceea ce priveşte, de exemplu, reforma spaţiului Schengen. Unul câte unul, lideri politici ai statelor membre sau aspirante - dintre care două intervenţii reconfortante au avut premierul moldovean, Vlad Filat, şi preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili - s-au perindat pe la tribună pentru a vorbi pe tema concentrată în sloganul congresului: „Mai multă Europă".
Citeşte şi:
„Ia uite, dom'le, ca pe vremea lui nea Nicu!" Cum au văzut bucureştenii mitingul USL de pe National Arena.
Angela Merkel si Antonescu
Tema care a confiscat atenţia mass-media a fost confruntarea de imagine dintre preşedintele Traian Băsescu şi Partidul Democrat Liberal, gazdele congresului PPE, pe de o parte, şi Uniunea Social Democrată de cealaltă. Pentru a contraca