* Paul Damian, Muzeul Naţional de Istorie: "Finanţarea cercetărilor de către constructor a reprezentat o oportunitate"
* ONG-ul "România Vie": "Aşezarea romană de la Şibot va fi distrusă zilele acestea"
Situri de cea mai mare importanţă sunt descărcate arheologic în mare viteză şi apoi distruse cu buldozerele, pe traseul A1, în secţiunea Sibiu-Nădlac, pentru ca în locul lor să fie construite fundaţiile autostrăzii, ne-au declarat reprezentanţii ONG-ului "România Vie".
Activiştii susţin că, zilele acestea, buldozerele vor trece şi peste aşezarea romană de la Şibot, în plin proces de cercetare, de pe tronsonul Orăştie -Sibiu, după ce anterior au trecut peste Tărtăria şi oraşul preistoric de la Turdaş.
Aceştia propun devierea lucrărilor autostrăzii sau înălţarea sa pe viaducte, în zonele unde mai pot fi salvate aşezările descoperite, care nu au fost încă distruse.
Alexandru Surcel, preşedintele ONG-ului "România Vie", ne-a declarat: "Deja am depus o petiţie cu cerere de audienţă în acest sens la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Încă de luni, am organizat acţiuni de protest în jurul clădirii monumentale care adăposteşte Biblioteca Naţională şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din Bucureşti. Petitiţia a fost, însă, direcţionată către directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, membru al Comisiei Naţionale de Arheologie".
Reprezentantul ONG-ului a ţinut să precizeze că nu se opune cercetării arheologice: "Îi recunoaştem importanţa. Nu ne opunem nici construcţiei de autostrăzi de care ţara noastră are nevoie ca de aer. Suntem, însă, împotriva distrugerii unor vestigii care ar putea fi conservate şi valorificate, existând şi soluţii tehnice în acest sens.
Noi nu vrem să ne batem cu arheologii, noi avem o problemă cu Guvernul".
Activiştii spun că aşezarea de la Şibot, aflată î