Ochelarii care stau cu „ochii” pe tine urmăresc privirea în cele mai mici detalii, de la poziţionare la intensitate sau clipit. Folosiţi iniţial în medicină şi tehnologie, instrumentul devine o redutabilă armă de marketing.
Ochelarii de „eye tracking” (urmărirea ochilor), folosiţi iniţial în lumea medicală şi în aplicaţii pe computer devin un instrument puternic în studiile de marketing, având abilitatea de a observa comportamentul consumatorului cu o acurateţe mult mai mare decât metodele clasice – chestionare, focus-grupuri, sondaje etc.
La un preţ de aproximativ 60.000 de euro, ochelarii sunt folosiţi în cercetări referitoare la poziţionarea produsului şi prezentarea vizuală a reclamelor, a explicat Ana Iorga, doctorand în neuromarketing, cu ocazia experimentului făcut azi, la Academia de Studii Economice din Bucureşti. „Indiferent de ce spun persoanele chestionate, noi aflăm informaţia de la sursă, urmărim reacţiile creierului la stimuli”, a explicat aceasta.
Instrumentul de măsurare este format din ochelari de plastic care susțin două mici camere de luat vederi – prima scanează ochiul, îi înregistrează mișcările, urmărind directia in care privește subiectul, ca răspuns la diferiți stimuli, iar cea de-a doua filmează spațiul din fața subiectului analizat. Semnalul de la ambele camere este apoi transmis prin computer, înregistrările sunt suprapuse și, cu ajutorul unui software special, informațiile sunt decodate și analizate.
Urmărirea privirii permite cercetătorilor să evalueze extrem de detaliat cât de des prieşte eşantionul de consumatori testat un produs, un logo sau o reclamă.
Echipamentul este folosit pentru a capta percepțiile vizuale atât în lumea reală, cât și în cea virtuală şi este folosit de o varietate de discipline, de la psihologie la interacţiunea om-calculator, cercetări medicale şi studii de marketing.