Congresul PPE de la Bucureşti s-a aflat printre temele care au atras atenţia presei internaţionale. "Angela Merkel s-a alăturat liderilor europeni de centru-dreapta, la Congresul Partidului Popular European desfăşurat la Bucureşti, chiar dacă politicienii autohtoni nu par a se fi apropiat deloc de un armistiţiu", scrie EUobserver. Publicaţia europeană aminteşte că tot miercuri, "coaliţia de centru-stânga USL a ţinut un eveniment paralel - lansarea candidaţilor săi pentru alegerile generale de la 9 decembrie". Observatorul european remarcă totodată "îngrijorările manifestate de Uniunea Europeană în privinţa stării democraţiei şi supremaţiei legii în România" şi estimează că "problemele au evidenţiat totodată limitele autorităţii UE în privinţa unui stat care este membru al clubului". "Iar între timp - conchide EUobserver, luptele interne din România continuă".
În Austria, cotidianul Die Presse titrează: "Conservatorii Europei manifestă solidaritate cu Traian Băsescu", observând că toţi liderii din cadrul PPE şi-au început discursul, într-o formă sau alta, cu un mesaj adresat preşedintelui Traian Băsescu - ce-i drept voalat - în care lăudau faptul că instituţiile statului român au rămas în picioare " în condiţiile turbulente ale verii politice din România".
Bani şi bănci
Din Spania, La Vanguardia relatează că premierul Rajoy a abordat la Bucureşti tema uniunii bancare, iar El Pais menţionează că ideea uniunii fiscale şi bancare este o contribuţie a Partidului Popular European, relatează Rador. În aşteptarea unei solicitări de ajutor din partea Spaniei, guvernele din zona euro alocă o sumă cu mult sub 100 de miliarde de euro din fondul de stabilitate pentru Madrid, scrie Wall Street Journal, înainte de summitul Uniunii Europene.
Revista germană Focus titrează că Jose Manuel Barroso cere un buget european axat pe creştere economică. Revi