Înaintea summitului (Consiliului) european de astăzi, preşedintele francez François Hollande şi cancelara gemană Angela Merkel au avut o scurtă întâlnire bilaterală. O reniune impusă de lista prea lungă de dezacorduri care persistă între Paris şi Berlin, în particular în privinta proiectului de uniune bancară al cărui principiu a fost deja decis la precedentul summit din iunie.
Două controverse franco-germane riscă să agite un summit pe care mulţi îl sperau fără prea multe drame.
În primul rând uniunea bugetară, vis pe care presedintele francez François Hollande ar dori să-l vadă împlinit gratie unei "mutualizări partiale a datoriilor prin intermediul euro-obligatiunilor". O idee pe care Angela Merkel o combate de demult si pe care analistii sperau că Hollande a pus-o deoparte; ori ea, iată, a revenit în recentul interviu acordat de seful statului unor ziare europene.
Al doilea subiect care atâtă relatiile dintre Paris si Berlin este uniunea bancară, precedată de o supervizare bancară. Franta - dar si alte tări europene, mai ales din sud precum Spania si Italia - si-ar dori să plece de la acest Consiliu european cu un calendar precis privind instaurarea acestui sistem. "Vreau ca toate aceste chestiuni să fie reglate cât de repede cu putintă, până la finele anului" insistă dealtfel Hollande care de cum a ajuns la Bruxelles a precizat că "subiectul acestui Consiliu este uniunea bancară, nu cea bugetară" cum îsi dorea lidera de la Berlin. Uniunea bancară presupune deasemenea instauraera unei supervizări bancare unice. Problema este că Germania, primul creantier al zonei euro, este pe o pozitie diametral opusă. "Prefer calitatea în locul grabei" a declarat Angela Merkel.
Trebuie spus că lidera germană e într-o situatie delicată, ea va fi confruintaă anul viitor cu alegeri rsicante. Or uniunea bancară, precedată teoretic de intraera în vigoar