Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a declarat, joi, într-un discurs susţinut în cadrul Consiliului European de toamnă, că "nu este nevoie să creăm noi uniuni paralele şi noi instituţii paralele", informează Agerpres.
"Euro este moneda UE, PE este parlamentul Uniunii, aşa că, în mod logic, PE trebuie să fie parlamentul zonei euro. Este o exagerare să încerci să scindezi UE doar pentru că două ţări au optat să rămână în afara uniunii monetare. Dat fiind că toate statele membre UE sunt obligate prin Tratat să treacă la euro, ar fi recomandabil să implementăm reforme care le permit celor 25 de state membre ce vor să ia parte la politicile UE să facă acest lucru. Primul nostru răspuns la poziţia adoptată de statele care au optat să nu treacă la euro nu ar trebui să fie, cu siguranţă, să luăm în considerare politici care ar putea duce la destrămarea UE", a spus preşedintele PE.
El a mai spus că datorită legăturii economice strânse între statele UE, realizarea unui mecanism de supraveghere bancară unic ar fi esenţială, dar a precizat că instituţia pe care o prezidează insistă pentru implicarea tuturor statelor membre care nu s-au alăturat încă zonei euro. În al doilea rînd, a precizat Schulz, viitorul rol al Băncii Centrale Europene (BCE) ca autoritate de supraveghere ar trebui să fie ţinut separat de rolul său de bancă centrală. În al treilea rând, preşedintele PE a atras atenţia că ideea creării, pe termen lung, a unui buget al zonei euro, este una pozitivă atât timp cât nu va duce la apariţia unui buget paralel cu cel al UE.
Şeful legislativului UE a mai subliniat în discursul său că este necesar ca organisme şi persoane precum Troica, preşedintele Mecanismului European de Stabilitate (MES) şi şeful secţiunii de supraveghere bancară a BCE să fie obligate să se prezinte regulat în faţa parlamentului şi să răspundă întrebărilor. "În cazul