Diplomele universitare din Romania si Franta vor fi recunoscute reciproc in cele doua state, indiferent de universitatea care le elibereaza, atat timp cat aceasta este acreditata. Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu si ambasadorul Frantei in Romania Philippe Gustin au semnat joi, 18 octombrie, un acord de recunoastere a diplomelor din invatamantul superior. Acordul va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de Parlament. "Prin acest tratat, recunoasterea diplomelor devine valabila fara a fi nevoie de un acord intre universitati. Recunoasterea devine obligatorie pentru fiecare din cele doua tari, pentru orice universitate, cu conditia ca programele sa fie acreditate", a explicat ministrul Ecaterina Andronescu.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca "exista o conventie internationala de la Lisabona care in principiu pune intr-o lege posibilitatea recunoasterii diplomelor; dar recunoasterea efectiva este de competenta celor doua state care analizeaza compatibilitatea sistemelor lor de invatamant si decid printr-un tratat, cum este acesta, care va fi ratificat de Parlament si devine lege obligatorie pentru cele doua state".
Ministrul a precizat ca exista si o alta posibilitate in ce priveste recunoasterea diplomelor obtinute de studenti la diferite universitati din UE: recunoasterea intre universitati. "La noi, recunoasterea intre universitati functioneaza deja. De exemplu, pentru ca am fost rector si stiu foarte bine cum am procedat la Universitatea Politehnica din Bucuresti, recunosteam stagiile pe care studentii nostri le faceau in universitati franceze, fara niciun fel de problema. Practic, foaia matricola cu care ei veneau de acolo, cu notele respective, le preluam ca atare in registrul matricol al universitatii noastre si contau in portofoliul de note pe care studentii le obtin", a declarat Andronescu.
"Ac