Influenţa, ca şi susţinerea pentru funcţii-cheie nu se dau gratis nici în politica europeană. O dată primite la masa grupurilor politice europene de la Bruxelles, partidele trebuie să vină şi cu bani.
Un document discutat marţi seară în biroul politic al Popularilor Europeni şi obţinut de gândul arată că PDL a vărsat în conturile PPE în ultimii patru ani în jur de 160.000 de euro, UDMR s-a apropiat de 40.000, iar PNŢCD abia atinge 5.000 de euro.
Apartenenţa la o mare familie politică are însă şi avantaje, de la instalarea unui comisar pe un portofoliu important, până la beneficiile de imagine pe care ARD trage să şi le atragă după găzduirea mai-marilor UE în pragul campaniei electorale.
Concuraţi puternic pe ecranele tv de megalansarea candidaţilor USL de pe Arena Naţională, PDL-iştii şi-au fixat o altă ţintă în planul imaginii: poza lor şi a lui Băsescu cu Merkel şi Barroso să ajungă la antreprenori, oameni de afaceri, analişti politici şi economici şi în presa internaţională.
Vezi aici filmul zilei în care PDL şi USL au încercat să câştige audienţă electorală
Cât plătesc PDL şi UDMR să stea lângă decidenţii UE
Cu o contribuţie de 43.478 de euro pe an din 2011 încoace, stabilită la acelaşi nivel şi pentru anul viitor, PDL va fi, în 2013, al şaptelea în topul celor mai generoşi finanţatori ai PPE.
UDMR, pe de altă parte, are de plătit şi la anul, ca şi în ultimii doi ani, suma de 11.533 de euro, în timp ce PNŢCD rămâne la coada listei cu 1.329 de euro pe an. Contribuţia PDL a crescut substanţial din 2011, până atunci fiind fixată la aproximativ 30.000 de euro.
Cine dă mai mult
Cel mai darnic cu popularii europeni rămâne însă partidul lui Silvio Berlusconi, PDL-ul italian având o contribuţie de 234.640 de euro pe an. Forţa financiară a lui Berlusconi este secondată de cea a partidului Angelei Merkel. CDU (Ger