Finalul primei decade a lunii octombrie 2012 a coincis cu un bilanţ al celor 100 de zile iniţiale, ale preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, care a folosit ocazia Zilei Forţelor Armate, pentru a semnala că a fost sărbătorită, prima oară, sub o conducere civilă.
Dar şi pentru a vorbi de noile mutaţii în viaţa politică internă a Egiptului. Acestea fiind, în opinia lui, îmbunătăţirea siguranţei interne, a managementului de stat, a serviciilor publice şi a luptei împotriva corupţiei. Subvenţiile de stat urmează să fie reanalizate, iar o campanie decisivă va fi declanşată contra celor care sustrag petrol din conductele utilizate pentru transportul acestuia.
Absenţa, de la discursul lui Morsi, a unor generali, care au luptat în ceea ce azi este denumit Războiul din octombrie – precum mareşalul Hussein Tantawi, ex-liderul Consiliului Suprem al Forţelor Armate, care a fost destituit de actualul preşedinte egiptean în luna august, împreună cu alţi generali – a fost explicată prin dorinţa de a face o sărbătoare mai populară, pe stadion, cu participarea a mii de musulmani.
Asta deoarece, de peste trei decenii, aniversarea zilei de 6 octombrie s-a făcut, de ex-preşedintele Mubarak, fără festivităţi publice. Motivaţia fiind simplă. A dorit să evite evenimente similare cu parada militară pe timpul căreia a fost asasinat predecesorul său – Sadat.
Referirile limitate, ale preşedintelui Morsi, la rolul militarilor, la 6 octombrie, au fost considerate insuficiente de cei ce doreau o recunoaştere, la cel mai înalt nivel, a sacrificiile eroice făcute de mii şi mii de soldaţi şi ofiţeri, musulmani şi creştini, la fel de temerari, în faţa unui inamic extrem de agresiv.
În Egipt, Ziua Forțelor Armate este sărbătorită la 6 octombrie, deoarece este data la care Războiul din 1973 a început prin trecerea, cu succes, de către armata egipteană a Canalului Su