Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis, ieri la prânz, să respingă recursurile formulate la insolvenţa Hidroelectrica de către două companii din grupul Alpiq şi de Hidrosind. Instanţa a respins cererile de intervenţie voluntară formulate de Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries şi a anunţat că menţine dispoziţiile Tribunalului Bucureşti privind insolvenţa Hidroelectrica. Cele două companii Alpiq şi Hidrosind au atacat cauzele insolvenţei. Decizia Curţii este irevocabilă.
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunţat contractele cu Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Euro PEC şi EFT, care au provocat pagube companiei în valoare de peste un miliard de euro (2006-2012). Hidroelectrica le-a vândut acestor "băieţi deştepţi" energie la preţuri cu mult sub nivelul pieţei. Euro Insol a renegociat şi adus la nivelul pieţei libere contractele directe cu Alro, Electromagnetica, Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina.
Guvernanţii au spus, în repetate rânduri, că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă până la finalul anului. Remus Borza, directorul Euro Insol, a replicat, de fiecare dată, că Hidroelectrica trece printr-o perioadă foarte grea din cauza secetei hidrologice, care va reduce producţia societăţii la 12 TWh faţă de o medie normală de circa 16-17 TWh. Domnia sa a spus că este posibilă ieşirea din insolvenţă până la finele anului, dar este un lucru dificil de realizat, din cauza secetei, care a afectat serios cash-flow-ul companiei.
Contractele cu "băieţii deştepţi" nu este singura cauză a insolvenţei. Euro Insol a arătat, într-un raport, că la situaţia Hidroelectrica au contribuit preţul sub costuri plătit pentru energia hidro pe piaţa reglementată, contractele cu alţi producători de stat, seceta, investiţiile cu componentă hidroenergetică redusă, managementul defectuos, obligaţiile din contractul colec