Dosarul retrocedărilor a născut multe... vedete. Personaje necunoscute până la acel moment, cei deveniţi stăpânii terenurilor Constanţei „sub bagheta" administraţiei Radu Mazăre au intrat în memoria colectivă a oraşului ca fiind cei care au fost mai norocoşi sau mai fericiţi decât alţii.
Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ni-i prezintă nu numai pe angajaţii Primăriei care, în frunte cu edilul trecut şi actual, au instrumentat retrocedările, ci şi pe cei care, la acel moment, închiseseră traseul terenurilor retrocedate. În octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
Pe lista interpuşilor cumpărători de terenuri figurează „Barbu Paraschiva, Şerban Alexandru Octavian şi Popa Basarab, prin Pomacost SA şi Aqualand SA", firme în care era implicat, „pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie".
Mama deputatului Antonella Marinescu, membru de marcă al PSD Constanţa şi nou consul general al României la Toronto, Paraschiva Barbu este prietena de suflet a mamei primarului Radu Mazăre, Victoria. Când şi în ce condiţii s-a legat prietenia doamnelor nu se ştie, însă este cert că mama parlamentarului PSD este nelipsită din călătoriile în străinătate pe care le întreprinde familia Mazăre.
Numele Paraschivei Barbu este destul de des întâlnit în rechizitorul întocmit de procurorii DNA în cauza retrocedărilor.
„Modul d