Primarul general al Capitalei este acuzat de abuz în serviciu și distrugere, pentru că a aprobat ilegal demolarea unei clădiri de patrimoniu
Lovitură de teatru! Judecătorii au decis că este ilegal actul prin care primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a aprobat, pe 22 septembrie 2010, demolarea clădirii din Bulevardul Kiseleff nr 39, aflată în zona de protecţie a monumentelor istorice. Decizia Curţii de Apel Bucureşti, din 8 octombrie, anul acesta, este definitivă şi irevocabilă.
Pentru Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, cea care s-a opus dărâmării acestui edificiu, dreptatea a venit abia după doi ani de la dispariţia casei. „Vom depune plângere penală pentru abuz în serviciu şi distrugerea unui imobil de patrimoniu, împotriva lui Sorin Oprescu, a secretarului Tudor Toma, a arhitectului Gheorghe Pătraşcu, dar şi împotriva celor de la Ministerul Culturii”, a declarat, pentru EVZ, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei: „Solicitasem în instanţă stoparea demolării, însă primarul s-a grăbit să dea actul cu o săptămână înainte de termenul de judecată”.
Cererea de demolare a fost formulată de Tanţi-Verginica Dumitrescu, Adrian Ciorobea, Sorin Creţeanu, Valentin Trandafir şi Horia Darius Ciocoiu. „Proprietarii s-au grăbit să demoleze pentru că nu vroiau să piardă PUZ-ul pe care-l aveau din 2005 pentru o construcţie cu cinci etaje”, a precizat Dan. Primăria Capitalei susţine că „afirmaţiile sunt hazardate, atât timp cat nu există încă motivaţia deciziei Curţii de Apel”. Oprescu spune că a respectat termenele prevazute de lege. În casa pusă la pământ cu aprobarea primarului a funcţionat, în anii 30, Restaurantul Casei Regale „Flora”.
Construit în 1894, imobilul a fost citat în Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniu ca exemplu de imobil valoros, care este în pericol de a fi demolat. În timpul comunismului, a fost magazin pentru Ambasada URSS şi, apoi, pen