Mierea de albine naturală poate fi îndoită cu zahăr, sirop, melasă, iar pentru consistenţă se adaugă făină şi amidon. Iată ponturile care vă ajută să nu vă păcăliţi. Sursa: VLAD STĂNESCU
Majoritatea cumpărătorilor nu îşi dau seama de „artificiile” folosite pentru falsificarea mierii şi ajung să consume produse contrafăcute la preţuri chiar mai mari decât cele veritabile. Producătorii şi specialiştii în alimentaţie dezvăluie câteva trucuri care îi ajută pe consumatori să facă diferenţa între un produs contrafăcut şi unul natural.
Fără impurităţi nu înseamnă natural
Cel puţin un sfert din mierea din comerţ este contrafăcută, atrage atenţia Tudorel Radu, producător de miere din zona Galaţi-Brăila. „O primă categorie de falsificatori sunt producătorii care vor să vândă mai mult şi amestecă mierea pură cu diverse siropuri. Astfel, din trei kilograme obţin cel puţin cinci. O altă categorie de speculanţi sunt intermediarii, care cumpără de la mine cinci kilograme şi prin prelucrare scot chiar şi zece kilograme”, semnalează producătorul.
Tudorel Radu dezvăluie şi câteva din indicii care arată că mierea este naturală. „În primul rând, mierea naturală are o aromă specifică şi oferă o senzaţie fină când este înghiţită. De asemenea, prezintă impurităţi naturale: polen, microparticule de ceară şi uneori propolis. Are o textură fină, se prelinge şi nu face spumă”, spune producătorul.
În schimb, mierea contrafăcută are un miros greu sau nu prezintă nicio aromă. Poate fi separată în straturi şi este limpede – fără pic de impurităţi. Se întinde uşor pe felia de pâine şi nu în ultimul rând, produsul fals face spumă. Falsificatorii au şi pretenţii la preţ. „Eu vând borcanul de miere de 500 de grame cu 10-12 lei, iar uneori mierea falsă se vinde şi cu 15 lei. Cei care o vând îi păcălesc pe cumpărători, spunându-le că mierea lor e cea naturală, dovada ar fi că es