Edilul a reluat discuţiile cu guvernul Suediei şi cu firme din această ţară pe marginea unui proiect abandonat de vechea administraţie. Pentru ca gălăţenii să se încălzească plătind mai puţin, suedezii intenţionează să construiască în municipiul nostru o staţie de biogaz şi o termocentrală pe bază deşeuri.
Ca edil, Marius Stan a moştenit printre altele şi un proiect privind producerea de energie din deşeuri, abandonat în 2008 din motive inexplicabile. Acest proiect i-a atras atenţia mai ales că ar urma să beneficieze de sprijin aproape total din partea guvernului suedez şi a unor firme de profil din această ţară.
Interesul pentru proiectul abandonat de vechea administraţie a motivat recenta vizită a primarului Marius Stan, în Suedia, la Malmo şi Helsinger, unde, împreună cu viceprimarul Radu Cosca, a reluat discuţiile începute în 2006, în vederea construirii la Galaţi a unei staţii de biogaz şi a unei termoelectrocentrale care funcţionează şi ca incinerator de deşeuri menajere.
Cu toate că potrivit memorandumului semnat în urmă cu şase ani, partea suedeză se obliga finanţeze construcţia staţiei de biogaz şi să suporte 50% din costurile de realizare a studiului de fezabilitate, în valoarea de 460.000 de euro, Primăria Galaţi n-a continuat demersurile pentru punerea în practică a proiectului.
Valoarea investiţiei urma să fie cuprinsă între 10 şi 16 milioane euro, în funcţie de capacitatea staţiei de producere a biogazului din deşeuri menajere.
„Ideea este mai mult decât generoasă pentru municipiul Galaţi, motiv pentru care o să propun Consiliului Municipal continuarea acestei colaborări pentru staţia de producere a biogazului. După finalizarea studiului de fezabilitate, vom organiza o licitaţie pentru desemnarea companiei cu care să realizăm acest proiect", a declarat primarul Marius Stan.
Energie termică din... gunoi
Şi