„CE Oltenia a devenit cel mai important producător de electricitate din România, cu o cotă de piaţă de aproximativ 30%”. Declaraţia a fost făcută de către directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, într-un interviu acordat la focus-energetic. Acesta a mai declarat că, în condiţiile actuale, CE Oltenia are nevoie de investiţii tehnologice deoarece apartenenţa la UE obligă la investiţii de mediu.
Urmare a intrării pe piaţă a CE Oltenia, este posibilă oferirea pe piaţă a unei cantităţi de aproximativ 300 MW, în plus faţă de posibilitatea de ofertare a celor trei entităţi producătoare de energie înainte de fuziune. „Cel mai important competitor pe piaţă al nostru este Hidroelectrica, cu o cotă de piaţă de circa 28,5%, evident, atunci când vorbim despre un an hidrologic normal. Nuclearelectrica are o cotă de piaţă de 19,3%, OMV Petrom-7,3%, Electrocentrale Bucureşti-5,9%, Electrocentrale Deva-3,8%. Vin puternic din urmă centralele eoliene, cu o cotă de piaţă de aproximativ 5%*, a declarat Laurenţiu Ciurel la focus-energetic.ro. Nu trebuie omis faptul că CE Oltenia mai asigură şi servicii de sistem, 21% din reglajul secundar frecvenţă-putere şi peste 10% din rezerva terţiara rapidă”, a precizat Laurenţiu Ciurel. Noua companie miniero-energetică funcţionează cu 13 blocuri energetice, a căror putere instalată este de aproximativ 4.000 MW.
Costuri de producţie reduse
În ceea ce priveşte reducerea costurilor de producţie la nivelul activităţii miniere, actuala conducere a CE Oltenia va orienta programele de modernizare, investiţii, achiziţii terenuri către perimetrele viabile. „Programarea producţiei de lignit se va face în concordanţă cu schema de funcţionare a blocurilor energetice, carierele captive, care livrează cărbunele exploatat la un singur beneficiar, în afara CEO, vor funcţiona ca centre de cost-profit independent. Ne gândim la optimizar