Peștera aflată lângă Mănăstirea Tismana va fi transformată în Muzeul Tezaurului. În acest loc a fost ascuns timp de trei ani aurul României în perioada tulbure de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Lucrările au început de la sfârșitul lunii august și, conform autorizației de construcție, lucrările se vor derula pe o perioadă de un an. Finanțarea investiției este asigurată de Banca Națională a României (BNR).
Peștera la care se lucrează pentru a fi transformată în Muzeu al Tezaurului se află în partea dreaptă a Mănăstirii Tismana. Un morman de pământ și piatră este depozitat la poarta de intrare către acest loc cu multe semnificații istorice. „Nu se poate intra, pentru că este șantier și se lucrează“, ne informează câțiva muncitori. Aceștia ne mai spun că se amenajează prima grotă din peșteră, iar lucrările sunt destul de dificile. Executarea amenajării se va desfășura pe o perioadă de un an. Potrivit conducerii Primăriei Tismana, valoarea investiției se ridică la suma de 12 miliarde de lei, fonduri suportate de BNR. Deasupra acestei peșteri se află o grotă în care a viețuit Sfântul Cuvios Nicodim, ctitorul lăcașului de cult, în momentele de reculegere.
Amenajarea muzeului în interiorul peșterii în care a fost ascuns tezaurul României nu afectează vizitarea Mănăstirii Tismana, așezământ monahal printre cele mai vechi din Țara Românească, ctitorit în secolul al XIV-lea. Lucrarea este în patrimoniul direcției din București.
Primarul din Tismana: „Va crește atractivitatea zonei“
Primarul orașului Tismana, Marian Slivilescu, a precizat că amenajarea Muzeului Tezaurului este o investiție benefică pentru localitate, pentru că va crește atractivitatea turistică a zonei: „Această lucrare se desfășoară în parteneriat cu Banca Națională a României, alături de Mitropolia Olteniei. Lucrarea constă în amenajarea grotei de la