Curtea de apel Bucuresti a anulat autorizatia de demolare semnata de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru cladirea de pe Soseaua Kiselef nr. 39 pe motiv ca aceasta nu a fost emisa legal, procesul fiind intentat de Asociatia Salvati Bucurestiul. Imobilul, construit in perioada interbelica - o casa frumoasa dupa cum spun majoritatea celor care o stiau - a fost demolat insa in urma cu 2 ani, imediat dupa emiterea autorizatiei de demolare. Principala intrebare este ce se intampla mai departe si cum vor plati cei vinovati. Pana acum, in alte cazuri similare, nimeni nu a patit nimic.
Asociatia Salvati Bucurestiul a cerut in instanta, o data cu anularea autorizatiei de demolare, si reconstruirea imobilului. Instanta insa a respins aceasta cerere pe motiv ca imobilul, o data demolat, reconstruit nu ar mai avea aceeasi valoare. ONG-ul sustine ca va cere din nou reconstruirea casei. In plus, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a declarat pentru HotNews.ro ca va face plangere penala impotriva persoanelor care au semnat autorizatia de demolare sau au avut ceva de aface cu asta:
- arhitectul-sef, primarul, secretarul general din Primarie;
- persoanele din Directia de Cultura care au semnat avizul;
- directorul Mircea Angelescu din Ministerul Culturii care a sustinut ca avizul este legal.
Instanta a anulat autorizatia de demolare emisa de Primaria Capitalei pentru imobilul de pe Kiseleff 39 deoarece actul administrativ a fost emis in baza unui aviz emis de Directia de Cultura Bucuresti, nu de Ministerul Culturii cum prevede legea. Inainte ca primarul Sorin Oprescu sa emita autorizatia de demolare, Asociatia Salvati Bucurestiul a descoperit ca avizul a fost emis ilegal, l-a instiintat pe primar si i-a cerut sa nu decida demolarea casei pana Tribunalul Bucuresti nu va decide daca avizul emis de Directia de Cultura este