Lipsa lichiditatilor din piata cu care se confrunta companiile din Romania, conduce la o incasare dificila a creantelor proprii si determina companiile sa caute solutii cu ajutorul carora sa se protejeze impotriva unor dezechilibre financiare ale partenerilor, care ar produce efecte directe asupra propriilor afaceri.
Analiza detaliata si compararea mai multor indicatori cu ajutorul carora Coface monitorizeaza periodic evolutia comportamentului de plata al companiilor, arata o restrangere a lichiditatii aflate la dispozitia companiilor in anul 2012, situatie care s-a accentuat in ultima perioada.
Primul semnal al problemelor de lichiditate a fost dat de indexul de plati Coface care indica o crestere de 90% in 2012 fata de 2011, a numarului incidentelor de neplata raportate de parteneri catre Coface in calitate de asigurator al creantelor companiilor. Acest index arata care este volumul neplatilor inregistrate de parteneri in relatia cu clientii lor si este un indicator ce reflecta fidel situatia lichiditatii din piata (transmiterea informatiilor catre Coface privind incidentele de neplata este realizata la maximum 30 de zile de la scadenta).
In anul 2012 se resimte o inrautatire a comportamentului de plata si in randul companiilor medii si mariCoface
Dincolo de cresterea abrupta a numarului incidentelor de neplata, un alt element important de luat in considerare este faptul ca printre incidentele de neplata notificate s-au regasit firme medii si mari, cu cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro. Acest lucru intareste ideea conform careia, in acest an, companiile mari sunt mai puternic afectate de problemele de lichiditate, comparativ cu anul anterior.
Conform ultimelor date publicate de institutii financiare precum BNR, MFP sau INSSE, se extrag concluzii similare. Astfel, in primele 8 luni ale anului 2012