Seria de filme dedicată lui Michelangelo Antonioni (Ferrara, 29 septembrie 1912 – Roma, 30 iulie 2007), unul dintre cei mai mari regizori din istoria cinematografiei, dă startul manifestărilor culturale organizate de Institutul Italian de Cultură din Bucureşti cu ocazia Săptămânii Limbii Italiene în Lume.
Săptămâna Limbii Italiene, care anul acesta a ajuns la cea de-a doisprezecea ediţie, este un eveniment cultural internaţional ce se desfăşoară în fiecare an în luna octombrie, la iniţiativa Ministerului Afacerilor Externe al Italiei în colaborare cu Accademia della Crusca, în cadrul tuturor Institutelor Italiene de Cultură din lume.
Seria de filme propusă de Institutul Italian de Cultură din Bucureşti începe cu un documentar şi continuă cu câteva dintre filmele cele mai cunoscute ale lui Antonioni, prezentate în ordine cronologică, printre care “Cronica unei iubiri” (1950), “Deşertul roşu” (1964, Leul de aur pentru cel mai bun film la Festivalul de la Veneţia) şi “Blow-Up” (1966, Palme d'or la Festivalul de la Cannes din 1967). Ciclul de filme se încheie cu o serie de scurtmetraje-documentare.
Încă de la debutul său în 1950 cu “Cronica unei iubiri”, film ce marchează sfârşitul neorealismului şi apariţia unei noi etape în cinematografia italiană, Antonioni a semnat unele dintre cele mai intense şi mai profunde pagini din cinematografia anilor Şaizeci şi Şaptezeci. În special între anii 1960 şi 1962, prin faimoasa “trilogie a incomunicabilităţii”, formată din trei filme alb-negru, “Aventura”, “Noaptea” şi “Eclipsa”, considerate primele opere cinematografice care abordează teme moderne precum imposibilitatea comunicării, alienarea şi disconfortul existenţial, Antonioni reuşeşte să “înnoiască dramaturgia filmică”.
«Regizor burghez şi autor al crizei: Antonioni este de obicei definit cu aceste atribute, dar care pot fi înţelese doar în cont