Studiul unor cercetători americani arată că delfinii se pot menţine activi şi vigilenţi pentru cel puţin 15 zile odihnindu-şi doar jumătate de creier, abilitatea acestora de a folosi ultrasunetele pentru detectarea pericolelor având un randament la fel de bun.
O echipă de oameni de ştiinţă din California, Statele Unite, a testat abilitatea a doi delfini din specia Bottlenose de a repera obstacolele cu ajutorul ultrasunetelor pe durate care ar fi lăsat alte animale private de somn şi extenuate, informează The Telegraph.
Delfinii, masculul Nay şi femela Say, au înotat în jurul unui bazin în căutarea unor sonare “fantomă”, fiecare dintre acestea constând într-un dispozitiv care detecta frecvenţele sunetelor emise de delfini şi trimitea înapoi ecouri “de fantome”.
La detectarea unui ecou de la o ţintă activată, delfinul răspundea prin apăsarea unei aripi. Identificarea corectă declanşa un sunet specific, care semnala succesul căutării, delfinul fiind astfel răsplătit cu un peşte. Alarmele false nu generau niciun sunet şi nu aduceau nicio recompensă.
Delfinii au dat randament pentru trei sesiuni de cinci zile fără întrerupere, rata reuşitei ajungând la 99 la sută.
Pentru că Say a avut o performanţă mai bună decât partenerul ei, oamenii de ştiinţă au continuat acelaşi experiment folosind-o numai pe ea pentru 15 zile, perioadă în care randamentul femelei nu a scăzut aproape deloc.
Metoda de a-şi menţine permanent creierul pe jumătate treaz este vitală pentru supravieţuirea mamiferelor marine, sunt de părere experţii. Aceasta le permite să iasă la suprafaţă de fiecare dată când au nevoie să respire şi să rămână în permanentă alertă faţă de rechini.
“Aceste creaturi măreţe sunt adevărate santinele de neclintit ale mării. Efectele pe care le au condiţiile vieţii din ocean asupra delfinilor au condus la înzestrări incredibile, pri