Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, astăzi, la Cotroceni, pe prim-vicepremierul Libiei, Moustafa Abu Shagur, afirmând că România doreşte o reconectare cu Libia, având în vedere sprijinul oferit misiunilor ONU şi UE legate de această ţară.
"Noi vom continua să vă susţinem cât putem de mult, am participat la evenimentele militare cu misiunea de a bloca accesul de muniţie şi armament. De asemenea, vom continua să contribuim cu resurse la misiunile ONU şi UE şi, în acelaşi timp, am dori să reconectăm România de Libia şi viceversa", a afirmat Băsescu.
Şeful statului s-a interesat de situaţia din Libia şi a apreciat că aceasta este în prezent stabilă.
El l-a felicitat pe oficialul de la Tripoli pentru faptul că primele alegeri organizate după răsturnarea regimului Gaddafi au fost "democratice şi libere".
Moustafa Abu Shagur a afirmat că ţara sa este acum într-un proces de tranziţie la o nouă democraţie, iar Băsescu a arătat că şi România a avut această experienţă şi înţelege procesele care sunt acum în derulare în Libia.
"Da, s-au întâmplat cam aceleaşi lucruri, dar noi sperăm să facem tranziţia mai repede", a spus Moustafa Abu Shagur.
Băsescu i-a răspuns exprimându-şi speranţa ca Libia să reuşească să aibă o tranziţie cât mai rapidă, adăugând sfatul că este important să urmeze propria cale în formarea noului stat democratic, deoarece multe dintre soluţiile care vin din exterior nu sunt aplicabile.
"Domnule vice-prim-ministru, elementul esenţial este să urmaţi propria cale în formarea noului stat. Soluţiile care vin din afară, în mai multe cazuri, nu sunt aplicabile, în raport cu mentalităţile oamenilor. A fost o dezbatere la nivel european, la un moment dat, şi s-a susţinut foarte mult ideea că ţările care au fost implicate în aceste transformări, precum Libia sau Egipt, trebuie să urmeze propria cale pentru că din punct de vede