Retragerea unui asociat dintr-o societate comercială de persoane se poate realiza în conformitate cu prevederile art. 226 din legea 31/1990(cu modificările şi completările ulterioare).
Retragerea unui asociat dintr-o societate comercială de persoane poate fi unilaterală, convenţională sau judecătorească:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului.
Retragerea face parte dintre modalităţile de încetare a raporturilor de asociere şi constă în părăsirea voluntară a societăţii cu consecinţa încetării calităţii de asociat şi a răscumpărării de către societate a părţilor sociale ale asociatului retras.
Drepturile asociatului retras, care se cuvin pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor. În cazul în care asociaţii nu se înţeleg cu privire la drepturile menţionate mai sus, acestea vor fi stabilite de către instanţa judecătorească.
În toate cazurile, asociatul retras nu are dreptul la o parte proporţională din patrimoniul societăţii, ci numai la o sumă de bani care să reprezinte valoarea acesteia.
Menţionez că nu există identitate între retragerea convenţional a asociatului prin acordul celorlalţi asociaţi şi cesiunea tuturor părţilor sociale deţinute de un asociat către ceilalţi asociaţi rămaşi în societate.
În cazul retragerii, societatea este cea obligată la plata drepturilor cuvenite asociatului retras.
În cazul cesiunii de părţi sociale, asociaţii cesionari au obligaţia de plată a preţului părţilor sociale achiziţionate, preţ care se stabileşte prin negociere liberă între părţi.
Operaţiuni care se efectuează cu ocazia retr