Parisul a intrat în febrilitatea celei de-a 39-a ediţii a Târgului Internaţional de Artă Contemporană. Un domeniu care nu cunoaşte criza, dovadă că anul acesta expun la Grand Palais şi mai mulţi galerişti decât anul trecut. Foarte spectaculos este însă faptul că multe instalaţii ale artiştilor contemporani au invadat şi spaţiul public, altfel spus pot fi văzute în pieţe şi parcuri, cum ar fi grădina Tuileries.
De altfel în acest pretisgios loc, între Luvru şi Place de la Concorde poate fi admirată şi o instalaţie semnată de artistul român Mircea Cantor. Tîrgul Internaţional de Artă Contemporană a fost inaugurat miercuri 18 octombrie pentru artişti, specialişti şi presă iar de joi este deschis publicului. Un public care pare tot mai interesat de acest fenomen, arta modernă, fenomen greu de definit în acest moment întrucît este un demers care se reînnoieşte mereu, aflat la frontierele dintre pictură, sculptură, scenografie, fotografie, video, coregrafie, teatru, happening, provocare, şoc vizual… ca să nu mai vorbim de invazia tehnologiei digitale.
182 de galerii sunt prezente la Grand Palais, faţă de 168 cîte au fost anul trecut. De notat că 61 de galerii sunt franceze. Sunt aşteptaţi cumpărători şi amatori de artă de pe toate continentele, şi trebuie notat că mulţi vin acum din Rusia sau din China.
Mai multe instalaţii au fost expuse în grădina Tuileries, dar şi la "Jardin des Plantes" (sau Grădina botanică), în Muzeul Naţional de Istorie Naturală, precum şi în Piaţa Vandôme sau pe esplanada Invalizilor. Putem spune că acest Salon de artă a "explodat" şi s-a răsfirat pretutindeni în Paris, ceea ce nu este contra naturii într-un oraş de artă şi al artelor precum Parisul. Printre expozanţi se numără şi artisul român Mircea Cantor căruia i s-a decernat anul trecut, la acest important salon de artă contemporană, premiul Marcel Duchamp, ceea ce i-a