Lumea creştin-ortodoxă îl pomeneşte astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, însoţitorul Sfântului Apostol Pavel.
Apostolul s-a născut în Antiohia siriană şi era medic. El este cunoscut ca autorul Evangheliei după Luca şi este considerat a fi fondatorul iconografiei, numărându-se, de asemenea, printre cei Şaptezeci de Apostoli. Emblema sa de evanghelist este un viţel, care este un simbol al rangului sacrificial şi preoţesc ale lui Hristos, aşa cum sunt ele menţionate de Sfântul Irineu.
Potrivit crestinortodox.ro, prăznuirea sa se face la 18 octombrie, la 22 aprilie împreună cu Apostolii Nataniel şi Climent, la 20 iunie ziua în care moaştele sale, alături de ale altor sfinţi, au fost mutate în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol, precum şi la 4 ianuarie, împreună cu soborul Celor Şaptezeci.
Se spune despre Apostolul Luca că el a pictat întâi icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ţinând în braţe pe Domnul nostru Iisus Hristos şi alte două, pe care le-a dus la Maica Domnului să le vadă, şi aceasta ar fi zis: „Harul Celui născut din mine, prin mine să fie cu dânsele. Asemenea şi icoanele sfinţilor mai marilor apostoli". Şi de atunci s-a împărţit în toata lumea icoanele, considerate un lucru bun, ortodox şi întru totul cinstit.
În 1204, cruciaţii celei de-a IV-a Cruciade fură moaştele sfântului Luca şi le aduc la Padova (Italia), unde se găsesc şi acum, în biserica Santa Justina din centrul acestui oraş. Lumea creştin-ortodoxă îl pomeneşte astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, însoţitorul Sfântului Apostol Pavel.
Apostolul s-a născut în Antiohia siriană şi era medic. El este cunoscut ca autorul Evangheliei după Luca şi este considerat a fi fondatorul iconografiei, numărându-se, de asemenea, printre cei Şaptezeci de Apostoli. Emblema sa de evanghelist este un viţel, care este un simbol al rangului sacrificial şi