Propunerea Comisiei Europene de Uniune Bancară, dezbatută joi de liderii UE la Bruxelles, se referă doar la cele 17 state membre ale zonei euro. Dar aceasta ar trebui să poata întinde o mâna şi viitoarelor membre ale monedei unice.
Corespondentul RFI la Bruxelles, MIhaela Gherghişan Piste de explorat
Exista pentru moment, in stare incipienta, mai multe variante ale unei cooperari in afara zonei euro si asta intrucât Uniunea Bancara va trebui la un moment dat sa primeasca votul tuturor celor 27 de membre ale UE.
Cehia deja si-a anuntat culoarea : ea va bloca acest proiect pentru a-si feri propria-i piata bancara controlata acum in proportie de 95% de capitalul strain.
Ungaria isi arata si ea preferintele : un acces direct la banii pusi de-o parte in zona euro pentru recapitalizarea bancilor.
Tarile din afara zonei euro ar putea alege sa adere la acest proiect dar s-ar putea ca ele sa nu fie autorizate sa participe la deciziile luate de Bancii Central Europene (BCE) in materie de supraveghere bancara.
Acest aspect, indispensabil uniunii bancare, are deja darul sa dezbine statele membre euro dar si pe cele in devenire.
Un alt organism paralel ar putea fi creat pentru statele non-euro (nu Marea Britanie care si-a exprimat dezinteresul fata de subiect). Dar unele state se tem ca daca fac acest pas si adera la o Uniune Bancara fara ca macar ele sa fi adoptat moneda unica, se vor trezi platind facturile Greciei… Care bănci vor forma Uniunea Bancară?
Comisia Europeana ramâne vaga privind acest subiect si spune doar ca circa 6000 vor intra in sistemul de supraveghere centralizata.
Este vorba despre institutiile financiare de credit din zona euro care grupate sub o umbrela unica, si-ar vedea observate si eventual corectate activitatile de prevenire a unui dezastru financiar. Uniunea Bancară: ce pricopseală ?
Id